Parchetul masiv din stejar

posted in: design interior | 0

Capacitatea buna de izolare termica, rezistenta si nuantele specifice, au facut din stejar un lemn apreciat atat pentru piesele de mobilier cat si pentru parchetul clasic, masiv.

Spre deosebire de alte esente, parchetul din stejar masiv are o serie de avantaje in plus, dintre care, de departe, se remarca rezistenta sporita la uzura. Acest lucru se datoreaza duritatii stejarului care este sensibil mai mare decat a altor specii lemnoase, precum plopul, fagul sau nucul, de exemplu.

Aceasta duritate a stejarului insa, nu impiedica absolut deloc operatiunile de reconditionare, cum ar fi raschetarea sau lacuirea. Dupa 20-25 de ani de uzura, aceste operatiuni, executate corect, pot reda fidel aspectul unui parchet nou, intineridu-l. Parcheul clasic, din stejar masiv, fiind astfel o investitie pe termen lung care poate fi lasata mostenire generatiei viitoare.

Dincolo de duritatea crescuta, stejarul este apreciat si pentru nuantele sale specifice. In functie de soi si de conditiile in care a crescut lemnul, parchetul clasic din stejar poate imbraca orice paleta de culori cuprinsa intre galben-auriu si bej. Caracteristica acestei esente lemnoase este si fibra dreapta, vecina uneori cu fibre argintii, numite “oglinzi”, care, departe de a fi considerate defecte, sporesc prestanta lemnului.

La fel ca mare parte dintre parcheturile din lemn masiv, si cele din stejar pot veni in forma nefinisate, fara bait si fara culoare artificiala, ceea ce il face adecvat pentru o finisare originala, insa de cele mai multe ori proprietarii aleg sa pastreze culoarea naturala a stejarului, aceasta fiind una nobila si placuta ochiului.

Ca si fagul si stejarul este sensibil la variatiile de temperatura si umiditate, chiar daca nu la fel de sensibil ca fagul. Din acest motiv se va urmari, ca la orice parchet din lemn masiv, montarea in conditii adecvate.

Asta inseamna in primul rand ca parchetul sa fie bine uscat in momentul montarii iar sapa sa aiba o umiditate de maxim 7%-8% (masurata cu ajutorul higrometrului). Pentru a respecta aceasta conditie esentiala, sapa trebuie lasata sa se usuce timp de o saptamana, sau chiar doua, in functie de temperatura si de gradul de ventilatie.

 

Montarea parchetului de stejar

De regula montarea se face prin lipirea parchetului de sapa cu un adeziv special pentru parchetul masiv (puteti folosi in acest sens Moment Raw Parchet). Montarea parchetului clasic se mai poate realiza si prin prindere in cuie dar e mult mai elegant si mai practic cu adeziv. Adezivul se da in doua straturi/maini, conform instructiunilor de utilizare.

La perete se vor lasa rosturi de cativa cm (sa zicem 2 degete) astfel incat sa existe spatiu care sa preia dilatarile inerente ale lemnului. Rosturile acestea vor fi acoperite ulterior de plinte.

Dupa montare se slefuieste parchetul (manual sau cum o masinarie speciala) pentru a indeparta urmele de adeziv iesite printre rosturi, se curata bine si se lacuieste.

Tot timpul achizitionati cu un 1mp in plus fata de suprafata camerei, astfel veti avea de unde sa compensati eventualele pierderi de material in urma lucrarilor de montare. Sfatul este valabil pentru orice tip de parchet, nu doar pentru cel din lemn masiv.

Principalul dezavantaj al acestui material este montarea migaloasa si pretul ridicat.

Cu alte cuvinte, parchetul clasic din stejar este mai trainic, mai rezistent dar si mai scump decat cel din fag.

 

 

Leave a Reply