Parchetul clasic de fag

posted in: design interior | 0

Cand vine vorba de parchet masiv, esenta cea mai intalnita este fagul si asta din mai multe motive, despre care vom vorbi mai pe larg in randurile de mai jos.

Cu o textura fina, eleganta, bun izolator termic si usor de prelucrat, fagul este lemnul preferat pentru o multime de lucrari de tamplarie si bricolaj, insa ca orice material si lemnul de fac are atat avantaje cat si dezavantaje.

In mod paradoxal, atat atuurile cat si defectele fagului se invart in jurul proprietatii sale de maleabilitate. Fiind elastic si usor de lucrat cu el, fagul este in acelasi timp sensibil la variatiile de mediu (se dilata si se contracta usor), ceea ce constituie si punctul sau slab.

Un parchet nefinisat poate avea o paleta destul de larga de culori, de la bej la gri deschis, pana la rosu, in functie de conditiile de clima si umiditate in care a crescut fagul.

Ca puncte forte, parchetul masiv din aceasta esenta este un parchet rezistent, calduros si elegant, relativ usor de finisat (ceara, vopsea, lac, ce prefera fiecare) si cu un raport foarte bun calitate-pret (principalul motiv pentru care este atat de popular).

Are insa si el slabiciunile lui. In primul rand este sensibil la umezeala, o problema generala a tuturor tipurilor de parchet masiv dar mai accentuata in cazul celor din fag.

Din aceasta cauza trebuie acordata o mare atentie in momentul montarii.

In primul rand parchetul trebuie sa fie uscat bine, fie il cumparam in aceasta stare de la depozit, fie il depozitam in regie proprie pana cand ajunge la umiditatea potrivita.

In al doilea rand sapa trebuie sa fie de asemeni uscata, la o umiditate sub 8%. Aceasta stare a sapei se verifica printr-un dispozitiv special numit higrometru (despre sape si umiditate am mai vorbit si in alte articole asa ca nu vom mai relua discutia aici).

De regula parchetul clasic de fag se monteaza prin lipirea cu un adeziv special (cu un continut de apa propriu lucrarii de montare parchet masiv), operatiune destul de migaloasa dar esentiala pentru o montare de succes.

Datorita sensibilitatii mari la variatiile de umiditate si temperatura, nu este recomandat sa montam parchet de fag peste sape cu incalzire electrica. De asemeni este recomandat ca parchetul clasic sa nu fie montat niciodata pana in peret ci sa se lase un rost de 1-2 cm intre parchet si perete. Acest spatiu are menirea de a prelua dilatarile ce vor aparea in timp, astfel incat parchetul sa aiba loc sa se extinda, in caz contrar veti risca sa se ufle (neavand acest spatiu, parchetul se va dilata in sus).

Nerespectarea conditiilor de umiditate si temperatura (in special variatiile bruste de temperatura) duce la deformari, umflaturi, distantati pe la rosturi si in final la deteriorarea rapida a parchetului.

In functie de calitate si pret, exista mai multe feluri de parchet clasic (clasa I sau clasa II), precum si in functie de grosime.

Parchetul din lemn masiv devine tot mai mult un parchet exclusivist, si asta atat din cauza pretului cat si a montarii mai migaloase fata de cel laminat. De aceea trebuie sa acordati o atentie deosebita alegerii si montarii parchetului de fag, pentru ca orice rabat de la standardele de calitate se poate traduce pe termen scurt si mediu intr-un parchet nereusit care in final va va scoate si mai multi bani din buzunar.

Leave a Reply