Cateva cuvinte despre parchetul industrial

posted in: design interior | 0

Parchetul industrial este un parchet din lemn masiv (clasic) dar care are insa niste insusiri speciale care sa il faca potrivit pentru spatiile cu trafic intens cum ar fi sali de sport, magazine, hoteluri, scoli de balet si dansuri, showroom-uri, cluburi, discoteci si asa mai departe.

Din acest motiv parchetul industrial are o rezistenta sporita, este foarte robust si se comporta bine la uzura.

In acelasi timp, prin lamele (placute) de culori diferite se pot crea jocuri optice si modele geometice decorative, parchetul industrial putand fi practic montat in orice tip de incapere, inclusiv in dormitoare, sufragerii, etc.

De regula, pentru confectionarea acestui tip de parchet masiv, este folosit stejarul sau artarul (dar se pot gasi si esente exotice cum ar fi afromosia sau iroko), esente apreciate pentru duritatea lor crescuta in comparatie cu alte specii lemnoase (fag, plop, nuc, cires etc.)

Principala caracteristica a parchetului industrial, care il diferentiaza de celelalte tipuri de parchet masiv, este grosimea lamelelor (peste 10 mm grosime, de regula 15-22 mm), de unde si rezistenta lui sporita la uzura cauzata de traficul intens. Grosimea ii confera in acelasi timp si capacitatea de bun izolator termic.

Tot datorita acestei caracteristici, parchetul industrial se preteaza foarte bine la reconditionari repetate, in special prin raschetare, ceea ce ii prelungeste viata si pana la 100 de ani, transformandu-l astfel intr-o investitie pe termen lung, o mostenire transmisa din generatie in generatie.

Insa si pretul este pe masura calitatilor sale, astfel un mp de parchet industrial costa intre 70 lei si poate merge pana la 200 lei, in functie de model, grad de finisare si nu in ultimul rand, in functie de producator.

Comerciantii de parchet ofera uneori discounturi de pret pentru suprafetele ce necesita o cantitate mare de material, deci puteti incerca astfel de negocieri daca aveti de montat parchet pe suprafete mari.

Montarea este una caracteristica parchetului clasic.

Daca suprafata nu este una plana (cu denivelari mai mici de 2 mm), atunci se impune tunarea unei sape autonivelante. Pentru ca dupa montare parchetul sa nu traga umezeala de la sapa si sa nu se umfle, este important ca sapa sa fie bine uscata, motiv pentru care se asteapta intre 1 si 2 saptamani (in functie de anotimp, temperatura si ventilatie) pentru o uscare adecvata.

Atunci cand gradul de umiditate o permite (mai mic de 8%, verificat cu higrometrul) se trece la montarea propriuzisa a parchetului.

Prinderea se face prin lipirea cu adeziv special pentru parchet (adeziv cu un continut de apa minim). Nu se vor uita rosturile de 1-2 degete dintre parchet si perete, rosturi mascate ulterior cu plintele.

Parchetul industrial se poate monta si peste sapele cu sisteme de incalzire prin pardoseala, insa in acest caz este indicat sa alegem parchet industrial cu o grosime cat mai mica (10-15 mm).

Dupa montare se va trece la rachetare si lacuire.

Dupa incheierea tuturor acestor operatiuni, parchetul se va lasa nefolosit 10 zile pentru aclimatizare, dupa care incaperea respectiva poate fi mobilata, utilata si folosita conform destinatiei sale.

In concluzie, parchetul industrial este rezistent si durabil, o adevarata investitie pe termen lung care creste valoarea de piata a imobilului, are insa dezavantajul unui pret piperat si necesita o mana de specialist in lucrarile de montare.

Cu alte cuvinte, parchetul masiv in general si cel industrial in special, este intruchiparea zicalei: obrazul subtire, cu cheltuiala se tine

Leave a Reply